Ավելորդ կիլոգրամներ չհավաքելու համար պետք է սահմանափակել «անառողջ» սնունդը. այն չպետք է գերազանցի սննդի 20% -ը, անհրաժեշտ է նաև խմել օրական մոտ 2 լիտր ջուր և ուտելը սկսել բանջարեղենից, «ՌԻԱ Նովոստի» լրատվամիջոցի հետ զրույցում ասել է սննդաբան Մարգարիտա Մակուխան:
«Սնունդը կազմակերպելիս մարդու խնդիրն այն չէ, որ չափից շատ չուտի․ պետք է փորձել ճիշտ, առողջ սննդակարգ պահպանել: Սովորաբար մենք կարող ենք մեզ թույլ տալ 20 տոկոս «անառողջ» սնունդ՝ հացաբուլկեղեն, քաղցրավենիք, ճարպային համեղ կերակուր: Այնուամենայնիվ, ավելի լավ է ոչ թե տարվել այդպիսի սնունդով, այլ հնարավորինս կարգավորել սնունդը», – բացատրել է նա:
Խմելու ռեժիմը կօգնի շատ չուտել. օրական մոտ 2 լիտր մաքուր ջուր: Կարող եք ուտելուց առաջ մի բաժակ ջուր խմել ՝ ձեր ախորժակն ավելի լավ վերահսկելու համար: Ցանկալի է, որ ուտեստը սկսվի բանջարեղենից. Դրանք հարուստ են բջջանյութով, հագեցնող են և կանխում են շատակերությունը: Կարևոր է հիշել ոչ միայն վնասի, այլև ալկոհոլի բարձր կալորիականության մասին, հիշեցնում է սննդաբանը:
«Իհարկե, ոչ ոք ապահովագրված չէ շատակերությունից: Նման դեպքերից հետո կարելի է 1-2 օր բեռնաթափման օր անցկացնել. օրինակ ՝ բանջարեղենային, կեֆիրային, խնձորային, ապա վերադառնալ առողջ սննդի», – ասում է Մակուխան:
Շաբաթը 2 անգամից ավելի բեռնաթափման օրեր ունենալը կարող է հանգեցնել նյութափոխանակության էական նվազման և նույնիսկ հակառակ ազդեցության՝ քաշի ավելացման: Նման օրերի նպատակը ոչ թե նիհարելն է, բայց իդեալական նյութափոխանակության հասնելը, որն ապահովում է օրգանիզմի ազատումը ավելորդ քաշից, որը ձեռք է բերվել չափազանց շատ ուտելու ժամանակահատվածում», – եզրափակել է սննդաբանը: