Ճարպակալումն ու դրա հետ կապված բազմաթիվ խնդիրներ առաջանում են միայն մեկ տեսակի՝ սպիտակ ճարպի ավելցուկի պատճառով, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է Մոսկվայի պետական համալսարանի կլինիկայի էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Զուխրա Պավլովան:
Նա նշել է, որ մարդու օրգանիզմում ճարպը բաժանվում է երկու կատեգորիաների. Սպիտակ և շագանակագույն ճարպային հյուսվածք: Նրանց հարաբերակցությունը կախված է բազմաթիվ պատճառներից՝ տարիքից, գենետիկ հակումներից, կենսակերպից:
Շագանակագույն ճարպի առանձնահատկությունն այն է, որ այն ակտիվ դեր է խաղում օրգանիզմնում տեղի ունեցող գործընթացներում, և դրա զանգվածը գրեթե երբեք ավելորդ չի լինում՝ ի տարբերություն սպիտակ ճարպի:
Պավլովան բացատրել է սպիտակ ճարպային հյուսվածքի չափազանց շատ կուտակման վտանգները:
«Երբ շատ սպիտակ ճարպ կա, զարգանում է ճարպային հյուսվածքի բորբոքում: Այդ գործընթացը մեզ համար սովորական կանոնների համաձայն չի ընթանում, երբ կա ջերմաստիճան, ռինիտ, ակնհայտ կլինիկական նշաններ չկան, բայց բորբոքումը զարգանում է լիարժեք մասշտաբով և հանգեցնում է աղետալի հետևանքների: Այս ֆոնի վրա այն զարգանում է. ինսուլինառեզիստենտություն, նախաշաքարային դիաբետ, հիպերտոնիա, լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդություն», – զգուշացրել է բժիշկը:
Նրա խոսքով՝ այդ ամենը հանգեցնում է նյութափոխանակության ծայրահեղ անցանկալի փոփոխությունների, սրտանոթային կամ ուռուցքաբանական հիվանդությունների:
Ի տարբերություն սպիտակ ճարպի՝ շագանակագույն ճարպային հյուսվածքը շատ օգտակար հատկություններ ունի, շարունակել է նա:
«Առավելությունն այն է, որ դրա մեջ արտադրվում են նյութեր, որոնք արգելափակում են ճարպային հյուսվածքի համակարգային բորբոքումները: Ավելին, շագանակագույն ճարպային հյուսվածքի մեջ ազատ ճարպաթթուները, որոնք էներգիա են հաղորդում,«ավելի շատ են այրվում»: Այսինքն, սա ճարպային հյուսվածքն է, որը լավ է մեկուսացնում և տալիս է էներգիա, դա շատ օգտակար է», – բացատրել է Պավլովան:
Եթե օրգանիզմում շագանակագույն ճարպային հյուսվածքի քանակը բավարար չէ, ինչը պայմանավորված է գենետիկ պատճառներով, ապա շատ հաճախ սպիտակ ճարպի ավելցուկ է առաջանում: Նման մարդիկ, բացի գիրությունից, հակված են շաքարախտի և նյութափոխանակության այլ խնդիրների, ասել է բժիշկը:
Ըստ նրա, հնարավոր է փոխել սպիտակ և շագանակագույն ճարպի հարաբերակցությունը՝ հօգուտ վերջինիս. Դրա համար անհրաժեշտ է գերտաքացում չանել և պահպանել բավարար ֆիզիկական ակտիվություն:
«Շագանակագույն ճարպային հյուսվածքն ավելի շատ արտադրվում է այն մարդկանց մոտ, ովքեր ավելի հաճախ սառը ջերմաստիճանի ռեժիմում են, հյուսիսային կլիմայական պայմաններում ապրող մարդկանց մոտ: Եթե մարդը միշտ տաք միջավայրում է, տաք հագնված, միշտ ուժեղ է միացնում տաքացուցիչը, նրա շագանակագույն ճարպային հյուսվածքը պակասում է։ Այն պահելու և նույնիսկ ավելացնելու համար անհրաժեշտ է անընդհատ ֆիզիկական ակտիվություն, այդ պատճառով մարզիկների մոտ այն շատ է», – եզրափակել է Պավլովան: